sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Raparperimehu



Kun joka nurkka puskee raparperia eikä raparperipiirakkaakaan jaksa syödä määräänsä enempää, kannattaa varsia alkaa työstää mehuksi. Omasta mielestäni raparperimehu on ehkäpä mehuista parhainta ja sitä on todella helppo tehdä. Näin alkukesästä tulee paras mehu sekä maultaan että väriltään. Kannattaa valita mahdollisimman punaisia varsia sillä niistä mehu saa pinkeimmän värin.

Kirkkaan mehun salaisuus piilee siinä, ettei raparpereja sekoitella keitettäessä eikä raparperimassaa painella siivilöinnin aikana.

Tein mehun vanhalla tutulla Hesarin ohjeella. Sitä voi maustaa eri tavoin esimerkiksi tuoreella inkiväärillä, kanelilla, vaniljalla tai vaikka tähtianiksella, josta odotankin maistiaisia äidin testierästä.

RAPARPERIMEHU

noin 5 dl valmista mehua

1 l raparperia paloina
5 dl vettä
1 dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehu

Pese ja pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi.

Mittaa kattilaan vesi ja raparperit ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. (Muista: älä sekoita jos haluat kirkasta mehua.)

Siivilöi mehu ja kaada kattilaan. (Muista taas: älä painele raparpereja vaan anna siivilöityä itsekseen, jos siis haluat kirkasta mehua.) 

Lisää sokeri ja anna sen liueta mehun joukkoon. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja jäähdytä. 

Laimenna mehua veteen tai kuplaveteen. 

Tällä tavoin valmistetun mehun pitäisi säilyä pari viikkoa viileässä. Mulla se hupenee niin nopeasti, ettei säilymisestä ehdi tulla kokemuksia.


20 kommenttia:

  1. Ihanan raikas väri tosiaan, houkuttelee juomaan. Mä en ole koskaan, ikinä, tehnyt itse mehua, mutta nyt kyllä iski himo. Ja kaunis kannukin, mistä olet hommannut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tee mehuja jos ne vaatii mehumaijaa, tämmöiseen helppoon mehuhommaan ryhdyn kyllä.
      Kannu on vanha Riihimäen lasin mittakannu, kirpputorilöytö vuosien takaa joka on mulla kovassa käytössä.

      Poista
  2. Tästä saa myös ihanat kesädrinksut. Nimim. kokemusta on ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takaraivossa raksutti koko mehustamisen ajan raparperimartini...

      Poista
  3. Onpa kaunista. Voi kun puskisikin...yleensä olemme saaneet raparperia vanhemmiltani, mutta tänä vuonna puska voi huonosti. Kaupoissa on raparperia huonosti tarjolla, joko ei ollenkaan tai nahistunutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin jostain samaa, että kaupoista on saanut tosissaan metsästää raparperia. Jännä juttu ettei sitä riitä kaupoille asti, ja toiset hukkuu siihen omilla kasvimailla ja pihoilla.

      Poista
  4. Ihanan pirtsakkaa mehua! itsellänikin on juuri mehu jäähtymässä takapihalla raparperistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään odottelemaan ilmestyiskö se sun blogiin...

      Poista
  5. Raparperimehusta mulle tulee aina lapsuus ja kesä mieleen! Ja huomasin torilla viimeksi viime viikolla,että edelleenkin täälläkin on raparperia tuoreena...kamalan pitkä sesonki,suurimman osan vuotta kestää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä te Israelissa teette raparperista noin niin kuin pääasiassa? Käytättekö leivontaan?

      Poista
  6. Täällä se ei ole kauhean yleistä,ja toriltakin sitä saa vain yhdestä paikasta.Ellei tiedä,niin sitä ei helposti löydä.Luulen,että suurimmat kuluttajat täällä ovat anglosaksisista maista tulleet,pohjoismaista ja keski-Euroopasta tulleet ja ehkä venäläiset... Itse tykkään tehdä hilloketta ,jota syön vuohenmaitojugurtin kanssa välillä,mutta nyt tekee
    kyllä mieli tehdä mehua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko eksoottiselta se kuulostikin, en ihan osannut mieltää raparperia teidän keittiöön. Mutta nyt vaan mehua tekemään ja annat naapurinkin maistaa niin tietävät sielläkin miltä kesän kuuluu maistua :)

      Poista
  7. Ihana kannu ja ihanan pinksu mehu.

    Jännä juttu tuo raparperin puutos. Itsekin hämmästelin eilen paikallisen maatilakaupan peräti 3 myynnissä olevaa raparperin vartta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on hassua. Johtuukohan tuo liian suuresta kysynnästä vaiko sen puutteesta. En muuten ole koskaan raparperia kaupasta ostanut, sitä on aina ollut tarjolla joko kotoa tai työkavereilta ja aina saatesanoilla, että tulee niin hirveesti!

      Poista
  8. Tein tätä mehua eilen. Täytyy kanssa sanoa, että tuli kyllä todella kauniin värinen. Juhannuksena aion mehun juoda, Jonnan tapaa kesädriksujen pohjana. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä toimii varmasti herkkublandiksena!

      Poista
    2. Minäkin tein, ja tuli muuten hyvää! :-) Siis hyvää sellaisenaan, mutta myös proseccon seassa... ;-)

      Poista
    3. Ei vitsi mun pitää nyt varmaan tehdä uusi satsi ihan vaan blandikseksi!

      Poista