maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kurpitsakeitolla uuteen nousuun


Olisko se aika ottaa itseä nutturasta kiinni ja herätellä tätä blogia pikkuhiljaa eloon. Joulukuun loppuun asti hiljaisuuden syynä oli ajanpuute, sen jälkeen pelkästään laiskuus. Ja mitä pidemmälle laiskuutta kesti, sitä korkeampi kynnys oli aloittaa bloginpito uudelleen. Mutta aloitetaan nyt hissukseen ja katsotaan millä syötöllä postauksia jatkossa tulee.

Jotakuta saattaa ehkä kiinnostaa Hella & Herkunkin kuulumiset, siitä pari sanasta.
Kauppa on ollut olemassa nyt viisi kuukautta ja sen pitäminen on ollut aivan parasta puuhaa ikinä! Lähitienoo on jo kiitettävästi löytänyt puodin ja vakkariasiakkaitakin on jo aika joukko. Palaava asiakas sykähdyttää kauppiaan sydäntä joka kerta.
Joulumyynti yllätti hurjuudellaan, positiivisesti tietenkin. Silloin sai huhkia tukka hiessä ja näpertää lahjapaketteja nakkisormet viuhuten. Talvi taas on ollut odotetusti hiljaista aikaa, mutta viime viikkoina on jo tuntunut pientä piristymistä ilmassa, olisko osasyynä tuo aikaisin alkanut kevät.
Sekä hyvänä että huonona puolena tässä pienen kaupan pyörittämisessä voi pitää samaa asiaa eli sitä, kun aamulla ei koskaan tiedä millainen päivä on tulossa. Yllätykseksi jää minkälaiset tienestit missäkin kuussa tulee. Jos sattuu huono kuukausi alle niin esim. uusien tuotteiden tilaaminen siirtyy väkisinkin hamaan tulevaisuuteen vaikka niitä kuinka olisi toivonut saavansa pian hyllylle. Se tietenkin harmittaa, mutta tolkku on vaan pidettävä.

En tule pitämään tätä blogia Hella & Herkun mainosalustana mutta varmasti nostan täällä silloin tällöin tuotteita joista olen innoissani ja haluan jakaa niitä muidenkin kanssa. Muutama aihe jo kovasti polttelee :)  

Nyt varastossa ei ollut muuta reseptiä kuin tämä myskikurpitsakeitto joka on kokattu ja kuvattu jo lokakuussa. Piti aivan kaupasta tarkistaa vieläkö myskikurpitsoja on myynnissä, että kehtaako tätä ohjetta blogiin laittaa tähän aikaan vuodesta ollenkaan. No onneksi niitä oli.

Butternut- eli myskikurpitsa on maultaan melko makea. Parhaan maun kurpitsasta saa irti kun sen paahtaa ensin uunissa ja maustaa chilillä. Myös inkivääri antaa kurpitsan maulle mukavaa raikkautta. Tässä keitossa käytin chiliä kohtuudella sillä mausteena oli myös nokare tryffelivoita jonka aromikasta makua en halunnut liiaksi peittää. Tryffelivoin sijaan keittoon voi lorauttaa pari tippaa tryffeliöljyä tai tavallisen suolan sijaan käyttää tryffelisuolaa. Tai jättää tryffelit sikseen ja maustaa keiton voimakkaammin chilillä tai vaikka ripauksella savupaprikajauhetta.
Muista hyödyntää myös kurtpisan siemenet paahtamalla ne rapeiksi ja ripottelemalla keiton päälle.  


TRYFFELIVOILLA AATELOITU KURPITSAKEITTO


ohje on 3-4 hengelle

1 myskikurpitsa (n. 700 g)
voita
mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
1 pieni kuivattu peperoncino-chili murskattuna
tai puolikas punainen tuore chili hienonnettuna
5-6 dl kasvislientä
1 dl kermaa
1-2 tl tryffelivoita
suolaa

kurpitsansiementen paahtamiseen:
pieni tilkka oliiviöljyä
savupaprikajauhetta
suolaa

Halkaise kurpitsa ja kaavi lusikalla siemenet talteen.

Laita kurpitsan puolikkaat öljyllä voideltuun uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin, voitele pinnat  kevyesti voilla ja mausta mustapippurilla.

Paista kurpitsoja uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes kurpitsan liha on kypsää ja pehmeää.

Kuumenna pieni tilkka öljyä pannulla ja paahda siinä kurpitsansiemenet rapeiksi. Mausta savupaprikajauheella ja ripauksella suolaa.

Kuullota kattilassa hienonnettu valkosipulinkynsi, sipuli ja chili. Kaavi pehmeä kurpitsan liha joukkoon ja lisää kasvisliemi. Keitä n. 10 minuuttia ja soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi. Lisää lopuksi kerma, tryffelivoi ja tarkista suola.

Ripottele keittoannosten päälle paahdetut kurpitsansiemenet.  

32 kommenttia:

  1. Tulinpa iloiseksi, kun SK-blogissa näkyi uusi postaus! :D Kiva kuulla sinusta, puodista ja myskikurpitsasta:D

    VastaaPoista
  2. tervetuloa takaisin :-) hei, joko te olette saaneet sitä tryffelivoita :-)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorman pitäisi lähteä saapasmaasta tällä viikolla ja jos hyvin käy niin tryffelituotteet ovat täällä ensi viikon aikana, tai sitten sitä seuraavalla. Ilmoittelen saapumisesta heti kaupan fb:ssä.

      Poista
  3. Well hello! Komea paluu, kyllä kehtaa kurpitsakeitolla tulla takaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli kun alkoi jo sadella uhkauksia ja kiristystä kollegoilta, ja sitä paitsi enhän mä kehtaisi muuten näyttää naamaani missään kevään blogaanimiiteissä.

      Poista
    2. No niissä miiteissä noudatetaan kyllä kerran ruokabloggaaja, aina ruokabloggaaja -seulaa ;)

      Poista
    3. jes, voin siis lopettaa tämän husaamisen blogistaniassa ja keskittyä osallistumaan vaan miitteihin! Jes, jes, jes!

      Poista
    4. jes, voin siis lopettaa tämän husaamisen blogistaniassa ja keskittyä osallistumaan vaan miitteihin! Jes, jes, jes!

      Poista
  4. Hurraa!, huutaa svenskatalande. Yksi lempiblogeistani aktivoituu tauon jälkeen, aivan mahtavaa :)

    H&H:ssa en ole vieläkään piipahtanut. Lieko syy, että ei osu jokapäiväiselle reitilleni vai silkka saamattomuuteni. Oli miten oli, nyt on puolilomaviikko, joten enköhän laita näihin kinttuihini liikkettä ja kipitä tällä viikolla Museokadulle.
    Kaveritkin muuttivat juuri uuteen asuntoon samaiselle kadulle, niin ehkä sinnepäin tulee jatkossakin eksyttyä useammin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas ihanasti sanottu, snif!
      Jos kyse on saamattomuudesta niin minä jos kuka ymmärrän :D
      Laitoin juuri kaupan fesesivulle tämän ja ensi viikon poikkeusaukioloajoista tietoa, on kirjajulkkaria ja ruokamessua, ne vähän sekoittavat aikatauluja. Tsekkaa ne jos ja kun tulet.

      Poista
  5. Olipa kiva kuulla siun ja kaupan kuulumisia :) pitää tulla taas moikkaamaan sinua ja tutkimaan valikoimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sua on ollut kyllä huippukiva nähdä!

      Poista
  6. Omasta liikkeestä ja sen tuotteita saa ja pitää kertoa! On ihan eri asia tuo blogirinki, joka on pelkkä mainoskanava. (y) ihana resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsellaan missä määrin viitsin ja kehtaan ;)

      Poista
  7. Onpa herkullisen kuuloinen soppa, täytyy laittaa testattavien listan jatkoksi tämäkin. :)

    Nuo epävarmat tulothan ne varmasti on yrittämisessä se ikävin puoli, muuten on kyllä kiva kun saa tehdä sitä mistä tykkää ja sillä tavalla kuin tykkää. Onnea yrityksellesi jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vielä opettelen sitä, ettei elämää pysty enää hirmu pitkälle eteenpäin suunnittelemaan, noin niin kuin matkoja ja hankintoja ajatellen. Mutta vanhaan en vaihtaisi tätä mistään hinnasta!

      Poista
  8. Hyvä Annaaaaaaa! Hemmottele meitä resepteilläs! Ja kerro vaan kauppas tuotteistakin, että osaamme niitä käyttää! Siinä sivus, ei haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väkisinkin niitä tulee olemaan blogissa, pakkohan munkin on niitä testailla kun kerta kaikki muutkin :)

      Poista
  9. Mikä loistava ajoitus! (samat sanat käytin eilen luimupupulle). Juuri eilen katselin hyllyä että siinä on vielä kolme myskikurpitsaa odottamassa käyttöä, että mitäköhän niistä keksisi. Ja tryffelivoitakin on vielä kaapissa. Tämä menee kyllä heti kokeiluun, kiitos reseptistä!

    Ja kiva kuulla muutenkin kuulumisia, tarkoitus on kyllä poiketa siellä piakkoin. Pastajauhot olivat melkoinen suksee, samoin pitsajauhot saivat pitsan ihan uusiin ulottovuuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli kyllä erihyvä soppa, vaikka itse sanonkin!
      Noiden italialaisten jauhojen suosio on kyllä yllättänyt mut täysin, vaikka uskoin niiden menekkiin niin silti. Mutta ei tulisi mieleenkään enää tehdä pizzaa tai pastaa mistään muusta jauhosta.

      Poista
  10. Kiva nähdä täällä postaus pitkästä aikaa:) Ja toivottavasti putiikkisi on auki juhannuksen jälkeen,jotta pääsen tulemaan katselemaan mitä kaikkea hyvää siellä on?Myskikurpitsat on mun herkkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan toki pidän kauppaa auki kesällä, mahtavaa jos vihdoinkin sinut tapaan!

      Poista
  11. Onpa kiva kuulla sun ja kaupan kuulumisia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tää tästä taas lähtee blogin puolellakin, ihanaa kuvausvaloa tulvii jo ikkunoista niin tässä uudelleen inspiroituu ruuanlaitosta ja kuvaamisesta.

      Poista
  12. Jee, ihanaa! Nyt vain näppissormet syyhyämään ja hyödynnät ne puodin hiljaisemmat tunnit armottomalla bloggaamisella. :) Ja samaa mieltä kuin muutkin, olisi ihana, että kaupantäti jakaisi myös blogin puolella omia vinkkejä ihanien tuotteittensa hyödyntämiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin täytyy tehdä. Seuraavassa italiankuormassa tulee kivaa uutta kokattavaa :)

      Poista
  13. Juhuu Anna, sinä olet taas täällä. Minä ainakin vaadin tietoa uutuuksista ja kivoista tuotteista, jotta tiedän tulla ostoksille. Tulen minä kyllä muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot kyllä kiitettävästi pitänyt kauppaa toiminnassa, kiitosta vaan :D

      Poista
  14. *perkeleellisen kokoinen peukku*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sun syytäshän tää suurelta osin on :)

      Poista